Alternatief voor een hooikist, gevilte warmhouder (van fijn naaldvilt)
Noem het een theemuts, cosy, rijstgaarder (alternatief voor de traditionele hooikist, warmhouder, maakt niet uit, het is veelzijdig inzetbaar en niet moeilijk om te maken.
Allerlei mogelijkheden voor gebruikte materialen, maar ik heb gebruikt:
- zijdequiltvulling
- 4 kleuren dun naaldvilt (ca 50x120cm per stuk)
- sopje van olijfzeepvlokken en warm water
- katoen garen
- 3 magnetische sluitingen
- noppenfolie
Hoe heb ik het gemaakt?
1. De 4 lappen naaldvilt door midden geknipt tot 'vierkanten' (ca 50x60cm).
2. Noppenfolie op tafel.
3. 2 lappen opgebouwd: geel, zonnegeel, licht oranje en oranje.
4. Daarop een dun laagje van de zijdequiltvulling.
5. Geheel omgedraaid, daar ook een dun laagje zijdequiltvulling.
6. Nat gemaakt met het sopje, noppenfolie erover, dat ook nat gemaakt, voorzichtig aangedrukt zodat de lucht uit het vilt geduwd wordt.
7. Voorzichtig begonnen met wrijven, over het noppenfolie.
8. Af en toe werkstukken kloksgewijs gedraaid en geheel omgedraaid, zodat overal evenveel gevilt werd.
9. Vilt goed aan elkaar vervilt, werkstukken 'gegooid' (vilt in de hand en op tafel laten vallen) en gekneed.
(Manier om de wol nog verder te vervilten en zal daardoor ook krimpen. Naaldvilt krimpt niet zoveel als losse viltwol, maar toch een beetje).
10. Gestreken, zodat het na het gooien en kneden weer helemaal plat werd en platliggend laten drogen.
11. Vierkanten geknipt uit het vilt (zorgt voor rechte kanten, maar ook dat de verschilende lagen (lees: kleuren) goed te zien zijn).
12. Vierkanten diagonaal geknipt (= driehoeken).
13. Driehoeken om en om op elkaar gelegd. Vastgespeld voor wat stevigheid bij het verder vouwen.
14. Punten om beurten naar boven gevouwen en vastgezet met speldjes/knijpers.
15. Op kleine stukjes, hier en daar de punten aan elkaar genaaid.
16. Buitenste punten naar binnen gevouwen en vastgenaaid.
17. Magnetische sluitingen middenboven en aan elk van de kanten bevestigd.
Te gebruiken om thee warm te houden, deeg warm te houden zodat het goed kan rijzen, rijst te laten garen, enz....